Hőálló anyaggal tenné biztonságosabbá a villanyautókat az LG

2022.05.17. 11:48

A manapság jellemző Li-ion akkumulátorok egyik látványos hibája, hogy cellazárlat esetén gyorsan a kigyulladásig hevülnek, és ha ez bekövetkezik, az oltásuk sem egyszerű. E jelenség veszélyei miatt fejlesztett ki az LG Chem egy új, egyelőre név nélküli műanyag kompozitot, amelyből állítólag nagyon hatékony hőpajzs alakítható ki.

burned down ev

A polipropilén-oxidot (PPO) és poliamid (PA) gyantát is tartalmazó összeállításból állítólag olyan hőpajzsot készítettek, amely több mint tíz percig meggátolta az 1000 fokos lángok továbbterjedését – ez nagyjából a tízszerese annak, amire a jelenlegi legjobb hőálló műanyagok képesek. Egy ilyen anyag a villanyautó-tüzek megakadályozásához persze még mindig kevés, de jelentősen javíthatja az utasok túlélési esélyeit például olyan esetekben, amikor a tűz menet közben alakul ki.

Úgy hallani, jelenleg épp a szabadalmaztatás fázisánál tartanak – alighanem ezzel magyarázható, hogy viszonylag kevés a konkrét információ az új anyagról – de az LG Chem szerint a gyártás akár már 2023-ban elkezdődhet.