Egy kínai cég levédette az ős-Mini formáját

2022.05.18. 14:16

Kifejezetten groteszk ötletet valósított meg a Beijing Eastech Technology Co. Ltd. nevű cég: Kínában védjegy-oltalmat kértek az eredeti Mini Morris formatervére, és úgy néz ki, meg is kapták.

A vázlatok alapján az 1959 és 2000 között gyártott Mini egy korai változata lehetett a modell, erre utal legalábbis az íves tetejű hűtőrács. A tervük állítólag az lenne, hogy újra gyártásba küldjék a klasszikus brit népautót, méghozzá elektromos hajtással, bár azt nem tudni, hogy mikor, és mely piacokon jelennének meg a régi-új típussal.

Az ötlet, hogy egy ilyen legendát lemásoljon valaki, és védelmet kérjen a másolatra, szokatlan, de nem csak Kínában fordulhatna elő. Az ilyen típusú formai oltalmat ugyanis jellemzően akkor kaphatja, illetve tarthatja meg egy gyártó, ha van ilyen jellegű terméke. Magyarán egy olyan, 22 éve nem gyártott típus formaterve, amilyen a Mini is, csak akkor maradhatott volna a BMW-féle Mini tulajdonában, ha legalább néhány új példányt készítenének évente.

A Beijing Eastech egyébként ugyanannak a gárdának a vállalkozása, akik még 2016-ban a Ford F-450 alapú Karlmann King terepjáróval döbbentették le a világot.