Megnyitott Európa legnagyobb akku-újrahasznosító üzeme

2022.05.18. 11:53

A Northvolt akkugyár és az alumíniummal foglalkozó Hydro közös vállalkozása, a Hydrovolt két évvel ezelőtt jelentette be, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet létesít a norvég Fredrikstadban, most pedig, május 15-én el is kezdődött a termelés. 

Kép: industryandenergy.eu
Kép: industryandenergy.eu

A Hydrovolt az évi 12 ezer tonnás kapacitásával Európa legnagyobb újrahasznosító üzemének számít. A fenti mennyiség nagyjából 25 ezer darab akkumulátort jelent, és egész Norvégia újrahasznosítási igényét fedezi. Önmagában ez persze kevés, a Hydrovolt is további bővítést tervez: 2025-ig 70 ezer tonna, 2030-ig pedig 300 ezer tonna a cél, ami közel félmillió elhasznált akkumulátor.

A Northvolt szerint a teljesen automatizált üzemben teljesen új eljárásoknak köszönhetően az akkumulátorokban található anyagok 95 százalékát ki tudják nyerni, köztük műanyaggal, rézzel, alumíniummal valamint a nikkelből, mangánból, kobaltból és lítiumból álló "fekete anyaggal". Utóbbi a Northvolt Revolt Ett hidrometallurgiai feldolgozójába kerül, 2030-ra az itt felhasznált alapanyagok mintegy felét újrahasznosításból szeretnék fedezni.