2600 lóerő és 11 ezres fordulat egy Skyline motorjából

2022.05.20. 13:38

Ha karcsúnak gondolod a Halálos Iramban filmekben is említett 10 másodperces autókat, akkor semmi pánik, mert itt az 5 másodperces. A Maatouks Racing gyorsulási versenyekre készítette ezt a vérszomjas szörnyeteget, ami a régebbi építéseik alapján valaha egy Skyline lehetett, de ma már maximum annyira hasonlít az alapjául szolgáló autóra, mint Darth Vader Anakin Skywalkerre.

A motor alapjai ugyanakkor megmaradtak, ugyanis az átépítés lelke a Nissan Skyline-ból származó, a 2JZ-hez mérhető népszerűségű Nissan RB-blokk. Az nem derült ki, hogy melyik RB-változatot használták, de több posztjukban az RB30-at emlegetik. A köztudatba a Skyline GT-R-ek miatt leginkább az RB26DETT került be, az RB30 kevésbé ismert.

Ugyanakkor Ausztráliában megszokott kiindulási pont az RB26/30, ami annyit tesz, hogy a régebbi RB30-as blokkra pakolják rá az RB26DETT hengerfejét és turbóját, itt is ez a legvalószínűbb helyzet. Az viszont szemmel látható, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és bár nem közöltek sok konkrét részletet, az egyértelműen látszik, hogy a motornak szinte semmilyen gyári alkatrésze nem maradt.

A legfeltűnőbb részlet a turbó, ami nagyjából akkora, mint egy mosógép dobja, de a kipufogó is olyan átmérőjű, hogy egy macska simán beleférne. Mondjuk rosszul tenné, ha bemászna, ugyanis már alapjáraton is óriási lángcsóvákat böffent ki magából a motor.

A végeredmény 2575 lóerő és 11 ezres fordulat. Igen, kétezerhatszáz és tizenegyezer! Mindezt nagyjából 3 literből. Nem csoda, hogy a kész alkotásra úgy hivatkoznak, hogy „The world's quickest RB”, vagyis a világ leggyorsabb RB-motoros autója. A leginkább a Pro-Modnak tűnő, a csővázán egyedi, GT-R-re emlékeztető üvegszálas héjat hordó szörnyeteg legjobb ideje 5,82 másodperc negyedmérföldön, amihez átszámítva körülbelül 390 km/h-s céltempó tartozott. Ez talán még képzett vadászpilótáknak is húzós élmény lenne.

Forrás: Maatouks Racing, Turbo King