Ezzel a Mercedesszel járt a francia popsztár

2022.05.21. 09:49

Claude François igazi szupersztár volt, aki az akkori miniszterelnök, Valerie Giscard D’Estaing szerint olyan volt Franciaországnak, mint az angoloknak a Beatles. A popénekes, zene- és dalszerző, valamint producerként is tevékenykedő Cloclo (ez volt a beceneve) nem sokáig élvezhette a hírnevet, de leghíresebb számai, mint a Téléphone Pleure vagy a Magnolias for Ever örökké megmaradnak. Pályafutása során több mint 35 millió lemezt adott el.

1978 márciusában párizsi lakásába visszatérve fürdés közben kiszúrta, hogy egy lámpatest nincs egyenesen a fürdőszoba falán, ezért felállt és megpróbálta kiegyenesíteni, ekkor érte áramütés a 39 éves énekest.

François két évvel előtte vette át újonnan Mercedes-Benz 450 SEL luxuslimuzinját, amit akkoriban tényleg csak államfők és hozzá hasonló hírességek engedhettek meg maguknak. Az autót szinte azonnal sötétkék színűre fényeztette, ami elegáns kombinációt alkot a bézs bőrkárpitos utastérrel.

Még 1977-ben gengszterek vették üldözőbe Cloclót, aminek során még a vezetőülés fejtámlájában is találtak lövedéket. A francia sztár azonban az erős luxuslimuzinnal meg tudott lépni a támadói elől és túlélését az autónak tulajdonította. A Mercedest a váratlan esemény után megjavították.

1972-ben jelent meg a W116-os kódú Mercedes, mely a korábbi limuzinokkal ellentétben már nem állólámpás és összességében az R107-es SL formai megoldásait viszi tovább. Szintezős hidropneumatikus felfüggesztést, négy tárcsaféket és később ABS-t is kínált, tehát tényleg a korszak egyik csúcsa.

Claude François nem szerénykedett, a 6,9 literes, M100-as kódú V8-as motort választotta az autóhoz, ami 290 lóerős teljesítménnyel és közel 550 Nm nyomatékkal a csúcsot jelentette. 7,5 másodperces gyorsulással és 240 km/órát karcoló végsebességgel nem csoda, hogy meg tudott lépni a golyózápor elől.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!