James Bond civilben: Sean Connery saját Aston Martin DB5-öse

2022.05.21. 16:18

Minden idők leghíresebb titkos ügynökének mindig valami különleges autóval készül Q, ami különösen igaz az Aston Martinokra, melyek már a kezdetektől összefonódtak James Bond nevével. Amikor nem a kémcuccokkal tömött céges autóval menti meg a világot, akkor sem szakad el a DB5-östől.

Sean Connery tökéletesen megvolt a különböző filmes mellékszerepekkel mielőtt több híres színész közül őt választották ki a brit titkos ügynök szerepére. 1962-ben filmesítették meg Ian Fleming főhősét, ez lett a Dr. No, ami annyira meghozta Connery-nak az áttörést, hogy aztán még öt alkalommal játszotta el Bondot mielőtt ráunt volna a karakterre. Sokaknak ezért ő nem csak egyszerűen az első James Bond, hanem az utánozhatatlan igazi is, akit nem lehet elhomályosítani és túlszárnyalni.

Utoljára 1983-ban játszotta el Bondot, amikor a Soha ne mondd, hogy soha című filmben Kim Basingert hódította meg az aktuális főgonosz legyőzése közben. Minden autója közül egyértelműen a DB5-ös a legikonikusabb darab, mely azóta is felbukkan néha az újabb Bondok alatt.

1964. július 7-én ugyan egy bizonyos Mr. A. Whitenak adták át újonnan az Aston Martin DB5 kulcsait, az autót később Sean Connery vásárolta meg, most pedig aukción értékesítik az autót. A bevételből a Sean Connery Jótékonysági Alapot támogatják majd, de az új tulajdonosa egy kölcsönösen megfelelő időpontban Sir Jackie Stewarttal együtt ülhet majd az autóban. A szintén skót autóversenyző és Connery családja több jótékonysági esemény kapcsán is együttműködik.

Tökéletes állapotban van az 1964-es évjáratú DB5-ös, mely már átesett egy restauráláson, hogy a Snow Shadow Grey nevű sötétebb ezüst szín újszerűen mutasson rajta. Ellentétben James Bond autójával, Connery Aston Martinja belül nem diszkrét fekete, hanem merész piros Connolly bőrkárpit borítja.

4,0 literes, sorhatos motorja több mint 280 lóerős és 380 Nm nyomatéka van, amivel kicsit több mint 7 másodperc alatt gyorsul 100-ra a DB5-ös és 230 km/órás végsebességre képes. A ‘60-as évek egyik legcsodálatosabb kupéja önmagában is értékes szelete az autózásnak, így nem csoda, hogy a becslések szerint alulról karcolja majd a 2 millió dollárt az első James Bond saját DB5-ös Aston Martinja.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!