Töltővagdosók: vagy a Teslát utálják vagy a színesfémet szeretik

2022.05.22. 18:24

A Tesla és Elon Musk az autós világ talán legmegosztóbb figurái, kedvelt, könnyű célpontjai a villanyautózás ellenzőinek. Ez addig rendben is van, amíg megmarad a közepesen indulatos kommentek szintjén, ám az utóbbi időben az USA-ban néhányan messzebbre mentek ennél.

Kép: reddit
Kép: reddit

A reddit egyik aloldalán bukkant fel néhány kép, amelyeken a Tesla megrongált töltőoszlopai láthatóak, azt viszont egyelőre nem tudni, mi volt az indíték: egyfelől adná magát egy tettlegességig villanyautó-szkeptikus vandál, aki így tiltakozik az iparban történő változások ellen, másfelől viszont a töltőkábelben található értékes anyagok (nagyobb mennyiségű réz) is könnyű prédát jelentenek. Utóbbi ellen szólnak azonban azok az töltők, amelyeknél a kábel gyakorlatilag középen lett elvágva.

Az ohiói Cincinnatiban ráadásul nem is először rongálták a töltőket, a Tesla helyi technikusa szerint rövid időn belül ez volt a harmadik ilyen.  Nehezíti a nyomozást, hogy a Superchargerek közül csak azokban tettek kárt, amelyek kívül esnek a biztonsági kamerák látóterén. A fenti esetek komoly, a jövőben egyre relevánsabb problémát vetnek fel: töltőkből egyre több lesz, ám mivel ezek sokszor közterületen vannak, a biztonságukról is gondoskodni kell majd.