Kamerarendszerrel szűrnék a vezetés közbeni telefonhasználatot

2022.05.22. 13:33

Németországban, Rajna-vidék-Pfalz megyében állították tesztüzembe azt a közlekedésbiztonsági rendszert, amely a vezetés közbeni telefonhasználatot hivatott kiszűrni. Egy óra alatt 10 kihágást rögzített a kamera, ez a szám azt is mutatja, mennyire elterjedt szokásról van szó.

Carscoops
Carscoops

Az állam belügyminisztere szerint csak 2021-ben 1001 balesetet okozott a figyelmetlen vezetés, aminek egyik fő oka, hogy a sofőrök az út helyett sokszor a telefonjukkal foglalkoznak. A probléma világszintű, a Carscoops cikke szerint Ausztráliában már 2019 óta működik a megoldás, Európában pedig Hollandia vezette be először hasonló rendszert. 

Az út fölé helyezett kamera figyeli az autók utasterét, és amennyiben az algoritmus szokatlan kéztartást észlel, a képet továbbküldi emberi kiértékelésre. A működés felvet személyiségi jogi kérdéseket, de a hatóság szerint a kamera arcokat nem ismer fel, emellett az adatbiztonság miatt sem kell aggódni. A büntetés 100 euró (38 ezer forint) és egy büntetőpont lesz.

Júius elsejétől, Trierben indul egy három hónapos tesztidőszak, amit egy mainzi próba követ, az éles bevetésről az adatok kiértékelése után dönt a hatóság.