Közeleg a BMW rettenthetetlen batárja

2022.05.24. 11:04

2022-ben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a BMW M részlete, aminek kapcsán olyan ikonná érett típusjelzések bukkannak fel, mint az M4-esen megjelent CSL. Nem csak a klasszikus sportkupék és izmos négyajtósok jelennek meg, hanem a jövő sportmodelljei is, hiszen az iX M60 és az i4 M50 mellett az M1 után a második olyan autó is, ami kizárólag a Motorsport részleg sajátja, ez lesz az XM.

Tanulmányautóként már megosztotta a közönséget a hatalmasra nőtt szabadidő-autó, de egyre közeledik a típus bemutatója, ezért már a szériához közeli prototípusok tesztelését végzik masszív álcázás alatt. Az olyan részletek viszont így is jól kivehetőek, mint a nappali menetfénytől elválasztott fényszórók (mint a 7-esen és X7-esen) és a döbbenetes méretű hűtőmaszk. Az övvonalra lekanyarodó ablakkeret és egymás fölé rendezett kipufogócsövek is az XM-en jelennek meg.

Utasterében minden elem ismerős lesz a korábbi modellekből, az XM is vaskos sportüléseket kap, a műszerfal pedig letisztult kialakítású lesz, melyen minden a hajlított kijelző mögött lévő fedélzeti rendszeren fut majd. Érintőképernyő mellett azért megmaradt az iDrive hagyományos forgókapcsolója is, valamint M-es modellekben a hagyományosabb váltókar.

4,4 literes, biturbó V8-as motorja mellett egy villanymotor is lesz az XM-ben, így a konnektorról tölthető hibrid szabadidő-autó rendszerteljesítménye 650 lóerő és 800 Nm nyomaték. A sportos vezethetőséghez hangolt xDrive összkerékhajtás és elektronikusan vezérelt aktív M differenciálmű is lesz alatta. Segíti a méretes autó mozgását a 48 voltos rendszerrel működő aktív kanyarstabilizátor, az összkerék-kormányzás és a változó áttételű kormánymű.

Teljesen elektromos módban akár 80 km helyi emissziómentes hatótávot kínál az XM. Ez lesz az első, de nem az utolsó plug-in hibrid M-es BMW, a következő generációs M5-ös szintén ilyen hibrid hajtást kap majd.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!