Előzni mindenáron, mások veszélyeztetésével is

2022.05.24. 10:02

Két nap alatt, két különböző helyszínen vettek videóra egy-egy érthetetlen és veszélyes előzést. A Budapesti Autósok oldalán egymás után illesztve tették közzé a két felvételt, amelyek legfontosabb tanulsága: NE csinálj ilyet. Soha.

Az első videó Kecskemét határában készült, ahol egy Chrysler PT Cruiser sofőrjének volt annyira sietős, hogy esze ágában nem volt megvárni, hogy tiszta legyen a terep. Úgy suhant el a megelőzni kívánt BMW és a szemből érkező Opel Astra között, hogy mindkettejüket – meg a kamerás autót is – lehúzódásra kényszerítette, de még így is csak centimétereken múlhatott a baj. Az látszik a felvételen, hogy a Chrysler oldalán szaggatott vonal van, előzni tehát elvileg csak a másik irányból haladóknak tilos, de ez nem jelent felmentést, hiszen nem győződött meg a manőver biztonságos végrehajthatóságáról, és egyértelműen veszélyeztette több másik közlekedő épségét.

A második felvétel sem kevésbé meghökkentő. Bár elég akadozó a videó, de a lényeg így is jól látható. A dashcames autó a belső sávban halad az M31-esen, jobbról pedig egy fehér furgon szinte felpasszírozza a szalagkorlátra, hogy aztán magát az előzést már két kocsi között átcsusszanva hajtsa végre. Jó eséllyel az bosszantotta fel, hogy a kamerás autó nem tett eleget a jobbra tartási kötelezettségének – igaz, ez innen nehezen megítélhető, tekintve, hogy ő is éppen előzni készült a lassabban haladót.

Egy biztos, efféle magatartásnak akkor sincs létjogosultsága a közutakon, ha valakit történetesen tényleg ér valamilyen sérelem. Olyankor a legjobb a lehető leghamarabb és biztonságosan eltávolodni a szabálytalankodótól. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hajmeresztő manőverek nem csupán bicskanyitogatók, hanem súlyos következményük is lehet. Egyfelől, ha a másik fél nem jól reagál, megijed, baleset is bekövetkezhet, másfelől pedig akár a videófelvételek alapján is indulhat eljárás. Ott van a 8-as úti audis ámokfutó példája, akit vezetésre alkalmatlannak nyilvánítottak, és a bíróság akár véglegesen is eltilthatja a járművezetéstől. Ezekben az esetekben is simán megállhat a közúti veszélyeztetés.

Forrás: Budapesti Autósok