Los Angeles megkapta az első hibrid tűzoltókocsiját

2022.05.24. 14:27

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a Rosenbauer BMW-motoros, hibrid hajtású gépjárműfecskendőjét. Ahogy megjósoltuk, az osztrák cég teljesen új filozófia mentén tervezte meg az immár RTX-nek átkeresztelt tűzoltóautó-családot. A háromféle hosszban rendelhető hibrid gépjárműfecskendő, az RTX féltonnás akkupakkját a két tengely közé helyezték el, egész mélyen a málhatér alá. A járműben két villanymotor van, mindkét tengelyhez egy-egy jut, ezek együtt 490 lóerősek. Így nulláról százra 14,2 másodperc alatt ér el, a végsebessége pedig 112 kilométer óránként. A hatótávnövelő, háromliteres, sorhatos, BMW dízelmotor 272 lóerős, ami egy 50 kilowattos aggregátorhoz van kapcsolva, ezzel tölti az RTX a merülő akkumulátorokat.

A tűzoltóautó légrugós, független kerékfelfüggesztést kapott, amelyhez összkerék-kormányzást is rendelhet a felhasználó, amivel akár 12,5 méterre is csökkenthető a jármű fordulóköre. A kilencszemélyes legénységi fülke műszerfalán elhelyezett két darab, érintőképernyős kijelzőn keresztül az RT összes funkciója irányítható, amelynek adatai a beavatkozó egységek Rosenbauer-tabletjeiről is elérhetőek.

A parancsnoki (anyós-) ülés 360 fokban elforgatható, hogy a parancsnok értekezletszerűen adhasson utasításokat a legénység tagjainak. Minden RT alapfelszereltségét képezi egy drón, amellyel könnyen feltérképezhető egy-egy káresemény helyszíne. A Los Angeles-i tűzoltóság (LAFD) több, a helyi igényeknek megfelelő extrát is kért az RTX-éhez. Például extra hosszúságú tömlőket vagy az alapváltozatétól erősebb fékeket. Így egy darab (első körben hármat rendelt az LAFD) Los Angeles-i RTX ára igencsak borsos lett, 1,2 millió dollárt, azaz átszámítva nagyjából 420 millió forintot kérnek érte.

Hiába a magas ár, a Rosenbauer RTX tűzoltóautóért sorban állnak a nagyvárosok. Hamarosan megkapja új high-tech tűzoltóját Portland és Vancouver, majd következik Párizs, Canberra és Oslo. Nemrég rendelt egy-egy RTX-et Prága, Tokió, München, London, San Francisco, Auckland, Bécs, Koppenhága, Madrid és Göteborg.