Újabb hatalmas akkumulátorgyárat jelentett be a Stellantis

2022.05.25. 10:54

Ahogy egyre biztosabb, hogy a jövőben villanyautókkal jár majd mindenki, úgy igyekeznek az autógyártók egyre inkább saját kezükbe venni az akkumulátor-ellátást. E folyamat egy újabb állomásának tekinthető a Stellantis és a Samsung SDI közös gyára, amely 2025-ben kezdheti el a termelést az Egyesült Államokban.

1

A terv az, hogy eleinte évi 23 GWh-nyi akkucella készül majd az új üzemben, amelyekből elsősorban a Chrysler márkáinak (Chrysler, Dodge, RAM, Jeep) villanyautóihoz építenek majd akkucsomagokat. Ez 100 kWh-s akkucsomagokkal számolva évi 230 ezer jármű ellátásához elegendő. Az üzemet ráadásul eleve úgy tervezik, hogy a gyártókapacitás további 10 GWh-val növelhető, durván 600 millió dolláros befektetéssel.

Az Indiana állambeli üzem nem az egyetlen, ahonnan akkumulátorcellákkal látják majd el a Stellantis amerikai üzemeit: márciusban már bejelentették egy 45 GWh-s gyár létesítését Kanadában, egy másik akkumulátorspecialista partnerrel, az LG Energy Solutions-szel, amely 2024-ben kezdheti meg a termelést.

Mindebből az látszik, hogy a Stellantis már az évtized közepére évi sok százezres villanyautó-eladásokkal számol Észak-Amerikában, annak ellenére is, hogy jelenleg még teljesen hiányoznak az ilyen típusok az amerikai kínálatból.