Stellantis: két év külföldi átképzés, vagy el lehet menni

2022.05.26. 06:07 Módosítva: 2022.05.29. 12:12

Elvileg jó hír az egykori Zastava üzem dolgozóinak, hogy a Fiat 500L-t gyártó üzemet villanyautó-gyártásra tervezik átállítani. Gyakorlatilag viszont nem mindenki fog örülni, mivel elég kényelmetlen választás elé állítja a dolgozók egy részét a cég.

fiat srb

Egy szerb közleményben arról ír a Stellantis, hogy két év munkalehetőséget ajánlanak egy külföldi üzemben, vagy "olyan programokat, amelyek a cég elhagyásához vezetnek". A gyártó szerint az eddigi eredmények bíztatóak: a dolgozóknak nagyjából a negyede fogadná el a külföldi munkalehetőséget.

A szakszervezetek természetesen tiltakoznak: azt mondják, szigorúan önkéntes alapon lenne szabad külföldre dolgozókat toborozni. „Szerbia is kiveszi a részét a befektetésből, igazán nem tisztességes, hogy az adófizetők pénzét szerb polgárok kirúgására, vagy külföldre kényszerítésére használják.” - mondta a gyár szakszervezeti vezetője, arra utalva, hogy a kragujevaci üzem harmadrészt állami tulajdon, és a villanyautó-gyárrá alakításba 48 millió euróval be is száll Szerbia.

Kragujevacban jelenleg 2000 fő dolgozik, és a tervek szerint 2024-től kezdenének itt elektromos autókat készíteni. Ebből a célból szeretné a Stellantis külföldi gyárakban átképezni az itteni dolgozók egy részét.