Készülhet néhány szériapéldány a Cyan Racing Volvo kupéjából

2022.05.27. 06:04

Fura kis szerelemprojektnek tűnt a P1800 modernizált változata, amikor a Cyan Racing 2020-ban bemutatta, de lehet, hogy ennél tovább jutnak vele. Úgy hallani, az idén újra kiállítják, Augusztus elején, a Monterey Car Weeken, és rendelni is lehet belőle, igaz, a 700 ezer dollár körüli áron.

A P1800 Cyan az első Volvo sportkupéból készült, de rengeteg módosítással: a motorja egy 420 lóerőre tuningolt kétliteres, négyhengeres Volvo turbómotor, ugyanaz, amit az S60 TC1 versenyautóba is építenek. Ehhez csatlakozik az ötfokozatú Holinger kézi váltó. A hátsó kerekeket önzáró differenciálművön keresztül hajtja a motor.

Az eredeti P1800 arányain is változtatott a Cyan Racing: a tetőt hátrébb helyezték, így a motorház valamivel hosszabb lehet, így az amúgy is elég csinos kupé még elegánsabbá vált. A karosszéria számos elemét karbonszálasra cserélték, ami nem csak a merevségnek használ, de a tömeget is csökkenti: így sikerült 990 kilósra fogyasztani az autót.

A megnövelt teljesítményhez igazodik a futómű is, a hátsó merev tengely helyett független felfüggesztésk alakmaztak, állítható lengőkarokkal, állítható lengéscsillapítókkal, és állítható hátsó kanyarstabilizátorral. Ugyanakkor mindenféle elektronikát kihagytak az autóból: nem csak a menetstabilizáló maradt ki, de blokkolásgátló, sőt, még fékrásegítő sincsen.

Valószínű, hogy legfeljebb néhány tucat ilyen autó készülhet a Cyannál – nagyobb sorozat előállítására nem is nagyon lehet kapacitása a cégnek – és egyáltalán nem lenne meglepő, ha a meredek árcédula ellenére ezekért is ölnék egymást a gyűjtők.