Új sebességrekordot futott az SSC Tuatara

2022.05.27. 08:53

Az amerikai SSC tovább kergeti az utcai autók sebességi rekordját, egyelőre a Kennedy Space Center egykori űrsikló-leszállópályáján.

Itt is sikerült új rekordot futni: a 474,8 km/h-t értek el, mielőtt a 3,7 km-es aszfaltcsík vége előtt fékezni kellett volna. Jerod Shelby, az SSC alapítója azonban azt mondja, a csúcssebesség elérésekor még bőven gyorsulásban volt az autó, azaz hosszabb úton valószínűleg jóval többre is képes lett volna.

Az SSC ugyan elsősorban azzal keltett feltűnést, hogy 2020 őszén bejelentettek egy sebességrekordot, ami végül nem bizonyult valósnak, de autójuk, az 1750 lóerős Tuatara attól még felállította a hivatalos sebességi rekordot is, és nem valószínű, hogy abbahagynák a próbálkozást, amíg legalább a 300 mérföld/óra, azaz 483 km/h össze nem jön az autóval.

Valójában ezzel sem a Tuatara a leggyorsabb autó, hiszen a Bugatti Chiron 300+ dokumentáltan elérte már a 490 km/h-t, igaz, csak egy irányban, ezért az hivatalosan nem számít világrekordnak, ahogy egyébként az SSC most futott 474,8 km/h-ja sem.