Látványos kupéval hirdet új korszakot a Buick

2022.06.02. 11:06

A Buick márkát új jelvénnyel, és új villanyautókra vonatkozó tervekkel tervezik felfrissíteni – ennek a folyamatnak az első lépéseként mutatták be a Wildcat EV tanulmányt, amely a márka jövőbeli stílusát hivatott megmutatni.

Az alacsony, nyúlánk, hosszú orrú, 2+2 üléses kupé ugyan nem nagyon illeszkedik az aktuális divathoz, viszont talán épp ettől hat érdekesnek. A forma itt-ott egyébként is múltidéző vonásokat mutat: a nagy, turbina-mintázatú felnik, és az orr-rész krómszínű díszei például egyértelműen az 1950-es évek hangulatát elevenítik fel, ahogy az orr-részből az autó oldalába húzott világosabb fényezésű betét is.

Nem túlzás, hogy a Wildcat EV izgalmas terv, de ugyanazért, amitől érdekes, távoli is: nagyon kicsi rá az esély, hogy egy ilyen fazonú autót gyártásba küldenének. A belső tér is ezt az érzést erősíti: a lebegő ülések, a helyenként öncélúnak ható műszerfal és a komplikált ülések is őrült látványosak, de nem tűnnek többnek bátor stílusgyakorlatoknál. Ugyanígy érdekes megoldás az ajtók nyitásakor azok mellett felnyíló tető – ez nyilván azért kell, hogy egyszerűbb legyen beülni az alacsony kupéba – de végső soron ez is csak szükségtelen komplikációnak tűnik.

Az ígéret persze nem is az, hogy a Wildcat EV gyártásba menne, csak annyi, hogy kijelöli az irányt, amerre a márka halad majd. Nyilván hasonló stílusban újítják majd meg a márka célszerűbb kialakítású típusait. Az autó nevében az EV is utalás, méghozzá arra, hogy a Buickból is villanyautó-márka lesz. Az első, gyártásra szánt elektromos típusukat 2024-ben tervezik bemutatni, és úgy tudjuk, ehhez az Electra elnevezést porolják le, amit 1959 és 1990 között öt típus viselt a Buick kínálatában.

Az utóbbi években a Buick márka kissé háttérbe szorult, nem csak Észak-Amerikában, de Kínában is, talán ezért is döntött a General Motors az arculat átalakítása mellett. Az ígéret az, hogy a Buickot 2030-ra teljesen átállítják villanyautók forgalmazására, bár csak remélhető, hogy ennek kapcsán érdekesebb típusokkal töltik fel a kínálatot a jelenleg kínált, kissé jellegtelen egyen-SUV-knál.