Nem lesz üzemanyaghiány a minisztérium szerint

2022.06.04. 19:26

Továbbra is biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon – így reagált a Technológiai és Ipari Minisztérium az OMV olajfinomítójának leállásáról szóló hírekre. A tárca az MTI-hez juttatta el közleményét, amelyben azt írják, a hazai termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. Hozzátették: a kormány kiemelt célja, hogy folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag.

DMOHA20180125024

Ahogy a Totalcaron is megírtuk, átmenetileg bezárhatnak a magyarországi és szlovákiai OMV benzinkutak. A társaság schwechati finomítójának tervezett karbantartása után ugyanis nem tudták újraindítani a működést, technikai problémák merültek fel, amelyek várhatóan több hetes pluszmunkát adnak a szakembereknek. Az OMV hazánkban közel kétszáz töltőállomást üzemeltet, és 30 kilotonna benzint, valamint 50 kilotonna gázolajat exportálnának Magyarországra havonta, júniustól augusztus végéig. Ebben lehet most jelentős kiesés. A Világgazdaság szerint az éves fogyasztás mintegy 10-15 százalékkal magasabb a teljes finomítói kitermelésnél.

Mint ismert, a magyar kormány még novemberben rögzítette 480 forinton a 95-ös benzin és a gázolaj árát, majd az intézkedést kétszer is meghosszabbították. Május végi fejlemény, hogy csak a magyar rendszámos, magyar forgalmival rendelkező autókba lehet hatósági áron tankolni, igaz, ez több kérdést is felvetett, akár uniós vizsgálat is elképzelhető a kétféle ár miatt. Sokan szinte azonnal megpróbáltak ügyeskedni, mi is megnéztük, kijátszható-e a rendszer.

A holtankoljak.hu számításai szerint pünkösd hétfőtől a benzinért már 787,9, a gázolajért pedig 770,9 forintot kellene fizetni, ha nem lenne a rögzített ár. A plafon miatt a külföldi beszállítóknak nem is igazán éri meg hazánkba szállítani. Ha véget ér a korlátozás, kellemetlen meglepetésre számíthatunk. Ebben a cikkben pedig arról írtunk, mi kerülne 600-700 (azóta inkább már 700-800) forintba egy liter üzemanyagon.