Így menthet életeket a Toyota

2022.06.05. 06:54

Érdekes és jól hasznosítható új technológiák bevezetésén dolgozik a Toyota. Egy belsős rendezvényen már meg is mutatták a rendszer működését – számolt be a Carbuzz. A Toyota Connected észak-amerikai fejlesztési és innovációs központ vezetője, Brian Kursar ismertette az elképzelést, amelynek technikai alapját az izraeli Vayyar kütyüje adja. Egy mobiltelefonnyi méretű radaros eszközről van szó, amely képalkotásra is alkalmas.

Az olyan mikromozgásokat is képes észlelni az autóban, mint amilyen a légzés vagy a szívverés, ezzel pedig többek közt arra is alkalmas lehet, hogy figyelmezteti az autóvezetőt, ha valaki – például egy gyermek – véletlenül a kocsiban maradt. Az erre vonatkozó figyelmeztetést megjeleníti a képernyőn is, de ha kell, dudál és a vészvillogót is működteti. Ha ezekre nem érkezik reakció, a Toyota Appon keresztül is küld értesítést, de más csatlakoztatott eszközökre, így akár okostévére vagy okosvilágításra is küldi az értesítést otthonunkba. Amennyiben ez sem vezet eredményre, más, közeli Toyotákat figyelmeztet, vagy akár a hatóságokkal is felveszi a kapcsolatot. Kursar szerint ezzel éves szinten akár 23 gyerekéletet is meg lehetne menteni.

A rendszernek persze számos más felhasználási területe is lehet. Ha például az eszköz négy ember légzését észleli és naplózza utazás közben, de egy esetleges baleset után már csak hármat regisztrál, felmerülhet a gyanúja annak, hogy esetleg valaki kirepült a kocsiból. Erről a kütyü értesíti a kiérkező mentőket, tűzoltókat vagy rendőröket. Sőt, a nagyobb mozdulatokat is azonosítja, így ha például egy taxist vagy Uber-sofőrt megtámadnak, megütnek, arról is tud értesítést vagy felvételt küldeni.

A szakember azt is hozzátette, hogy 2030-tól az Egyesült Államokban minden új autót fel kell szerelni olyan technikai megoldással, ami segít észlelni és megelőzni az ittas vagy bódult vezetést. A Toyota Connected ennek megoldását tekinti az egyik fontos soron következő feladatnak. Erről viszont még konkrétumokat nem említett, jelenleg a lehetőségeket mérlegelik.