Ezt gondolja a rendőrség a szaporodó vonatbalesetekről

2022.06.10. 16:19

Megszaporodtak a balesetek a vasúti átjárókban, ezért a MÁV és a rendőrség közös kampányban szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fokozottan veszélyes művelet egy ilyen áthaladás. Kiemelték, hogy a legtöbb baleset azért történik, mert az autósok sokszor nem kellő körültekintéssel közlekednek.

A rendőrség ezért közleményben kéri, hogy minden esetben, mindenki tartsa be a KRESZ előírásait. Kiemelték, hogy míg az autók viszonylag könnyen, rövid úton meg tudnak állni, addig a vonatokra ez nem igaz. Már a tömegük kapcsán se egyszerű megállítani egy lendületben lévő szerelvényt, aminek a vezetője mire észleli a veszélyt, csak minimálisan tud lassítani, így, ha ütközik egy autóval, az abban ülőknek csak a szerencsén múlik az életük.

w 8

A rendőrség hozzáteszi, hogy ez a felhívás ugyanúgy vonatkozik a gyalogosokra és a bringásokra is, akiknél sokszor abból fakad a baleset, hogy azt hiszik, még simán átszaladhatnak a közeledő vonat előtt. Mivel nehéz felmérni a közeledő szerelvény sebességét, ez nagyon kockázatos és elég, ha egyszer nem jön be.

A balesetek visszaszorítása érdekében a MÁV áprilisban indította el a vasútbiztonsági kampányát, és ezzel a www.mav.hu/erjhaza oldalt. A rendőrséggel közös balatoni akciók júniusban a déli parton, Zamárdiban és Balatonfenyvesen, júliusban és augusztusban pedig az északi parton, a legforgalmasabb útátjáróknál folytatódnak.

Via police.hu