A VW fizet a munkásoknak, ha felmondanak az orosz gyárban

2022.06.11. 16:31

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után nem sokkal több autógyártó is jelezte, hogy leállítja az összeszerelést az országban, sőt számos márka vezetői arról is határoztak, hogy az orosz piacot is elhagyják. A Volkswagen Nyizsnyij Novgorodban és Kalugában is a termelés szüneteltetéséről határozott. Most pedig hajlandóak fizetni is a munkásoknak, ha otthagyják a Nyizsnyij Novgorod-i gyárat.

VW-Russia-1a

A VW Taost, valamint Škoda Octaviát, Karoq-ot és Kodiaq-ot összeszerelő üzem ugyanis nem a Volkswagen tulajdonában van, hanem a GAZ-csoporttal kötött megállapodás alapján folyik ott a munka. Így tehát nem olyan egyszerű kivonni a munkaerőt, de a német vállalatcsoport leleményesen próbálja megoldani a helyzetet.

Mintegy kétszáz dolgozónak ajánlották fel, hogy amennyiben felmondanak a gyárban, hathavi fizetésüknek megfelelő kompenzációt kapnak, tehát év végéig nem jelentene nekik kiesést ez a lépés. Emellett az egészségbiztosításukat is állja a VW-konszern. Arról egyelőre nincs információ, mennyire fogadták nyitottan az ötletet a munkások.