2022.06.11. 12:17

Nógrád megyében speciális vadriasztó prizmákat helyeztek ki a szakemberek a 22-es főút mentén. Elsőre furcsának tűnhet, hogy egy prizma hogyan tudja elijeszteni az állatokat, de a működési elvük tulajdonképpen pofonegyszerű. A kicsi prizmák kék fóliáján megtörik az érkező autók fényszóróinak a fénye, ami így az erdős területre világít be.

Az állatokat elméletileg elriasztja a fényből készült függöny, amit optikai riasztókerítésnek neveznek a szakik. A prizmákat a terelőoszlopokra rögzítik és nagyon strapabírónak mondják azokat: ellenállnak az olyan környezeti hatásoknak, mint a napsugárzás, az eső, a magas hőmérséklet és a hőingadozás, valamint a sózás maró hatását is kibírják.

A prizmákból a Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság összesen 200 darabot szerzett be, amiből most 80 darabot szereltek fel a 22-es főút terelőoszlopaira. Olyan helyszíneket választottak, ahol fokozott veszélyre lehet számítani és ahol az elmúlt időszakban baleset történt.

Az eszközök telepítésére azért volt szükség, mert a térségben szeretnék csökkenteni a vádgázolással kapcsolatos balesetek számát, ezért igyekeznek minél több hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Via police.hu