Fura autóbalesetben halhatott meg az orosz Facebook két vezetője

2022.06.13. 14:25

Vlagyimir Gabrieljan a Vkontakte (VK) orosz közösségi oldal vezérigazgató helyettese kollégájával Szergej Merzljakovval, a VK beszerzési igazgatójával május elején egy expedícióra indultak az északi-sarkvidékre a Kanin Nos fokra. Az észak-oroszországi, autonóm Nyenyec körzetben jártak már, amikor a Fehér-tenger partjánál át akartak kelni egy folyón két  Sherp ATV-vel. Az átkelés közben mindkét ATV felborult és elsodorta őket a víz. Azt a Sherpet, amelyben Gabrieljan és Merzjalkov utazott, a víz egészen messze, a Fehér tengerbe vitte. A másik ATV-ben Gabrieljan felesége, Aljona és Szergej Olsevics, a VK egyik fejlesztője, utazott. Nekik sikerült kimenekülni az elsüllyedt járműből.

2

Egyelőre nagyon keveset tudni a baleset okairól, de egy állítólagos elcsípett rádióbeszélgetésben az hallható, hogy Gabrieljan szólt a második járműben lévőknek, hogy a folyó nagyon veszélyes, de a Sherpekkel nyugodtan megpróbálhatják az átkelést. Ha mégsem tűnik biztonságosnak a víz, akkor visszafordulnak. Olsevics és Aljona ATV-je a folyóba érkezéskor azonnal felborult, valószínűleg ennek köszönhető, hogy megúszták a balesetet.

1

A nyenyecföldi kutató-mentő szolgálatok, próbáltak rádiókapcsolatot létesíteni Gabrieljanékkal, és órákon át keresték a balesetet szenvedett Sherpet valamint a holttesteket, de egyelőre nem találtak semmit. Mivel a baleset idején nagyon rossz idő volt ebben a térségben a mentőszolgálatok biztosra veszik, hogy a Sherp is és az utasaik is a Fehér-tengerbe vesztek.

A Sherp egyébként egy kétéltű off-road célszerszám, amit a vízen a hatalmas kerekei hajtanak előre. Az 1,2 tonnás járműbe egy mindössze 45 lóerős motort építettek. Így az ATV földön 45, vízen pedig 6 km/h-val tud haladni. Egy Sherp alig 13 millió forintnyi rubelbe kerül, ezért számos híresség és celeb vásárolt magának egyet. A mini ATV-t úgy hirdetik, hogy bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között elmegy, ez a baleset azonban most bizonyára rontja a jármű nimbuszát.