Plasan Wilder: katonai terepjáró, középmotorral

2022.06.13. 17:50

Az utóbbi évtizedek háborúi során a katonai járművek mérete és tömege is egyre csak nőtt, az izraeli Plasan újdonsága azonban szembe megy ezzel a trenddel.

A Wilder nevű jármű szokatlan, középmotoros elrendezésű: a tervezésénél állítólag az autókrosszban használatos buggykat vették alapul. Azokhoz hasonlóan a kerekek a karosszéria sarkaiba kerültek, ami kivételes első és hátsó terepszöget eredményez, az utasokat pedig igyekeztek olyan kis területen elhelyezni, amennyire ez csak lehetséges. Az 1+3-as elrendezés – elöl ül a sofőr, mögötte, egymás mellett pedig három utasa – ugyan ránézésre nem túl kényelmes, viszont így kisebb túlélőteret kell páncélzattal védeni. A végeredmény szokatlanul kompakt: 4,4 méter hosszú – szemben például a Hummerrel, ami 4,93 méteres – valamint 1,93 méter széles és 2,1 méter magas, 33,5 centi hasmagassággal.

Így is csak viszonylagosan lett könnyű a Wilder: a jármű 4,5 tonnát nyom, a hajtását pedig a hátsó tengely elé épített 2,8 literes, 160 lóerős Cummins turbódízel motor végzi, nyolcfokozatú automata váltó közbeiktatásával. Ez azonban nem az egyetlen hajtási mód, amit használhat: van hozzá egy utánfutó, az Atemm nevű szerkezet, amely vízszintes irányban mereven rögzül a terepjáróhoz – három utánfutó-gömbfej biztosítja, hogy csak függőlegesen mozoghasson – és egy 47 kWh-s Li-ion akkumulátort, illetve egy 34 lóerős villanymotort tartalmaz. Az Atemm érdekessége, hogy párban is használható, sőt, a tervek szerint később, a megfelelő 4-es önállósági szintű önvezető modul elkészülte után a dupla utánfutó önálló harcjárműként is bevethető lehet.

A szokatlan katonai járműpáros még a karrierje elején van: egyelőre épp csak a bemutatóján esett túl, így azt sem tudni, hogy látnak-e benne fantáziát a világ hadseregei. Az viszont mindenképp mellette szól, hogy az utóbbi években teherautónyi méretűvé hízott aknaálló katonai járműveknél (MRAP) sokkal kisebb, könnyebb, egyszerűbben kezelhető gépnek tűnik, amelyet akár egy nagyobb helikopterről is ledobhatnak a harctérre.