Új formavilágot ígér a Mini

2022.06.15. 06:03

A Mini eddig elég jól megélt annak a témának a variációiból, amelyet 2000-ben ismerhetett meg a világ. Ám így 22 év után változtatnának rajta, már az is sejthető, hogy milyen irányban.

Nyilván valami markánsan más kell, mint amit eddig kínált a márka, és mégis ügyelni kell rá, hogy a folytonosság érzése ne sérüljön. Őrületes feladat lehetett ezt az ellentmondást egy új stílusban feloldani – talán ezért is indítanak a konkrétumok bemutatása előtt azzal, hogy nevet adnak a nehezen született gyermeknek. Charismatic Simplicity a neve, amit talán lenyűgöző egyszerűségnek fordíthatnánk leginkább.

Hogy mi is ez, azt egyelőre két részletfotó alapján próbálhatjuk megfejteni: az egyiken egy új modell egy sarka látszik, és ebből a nézetből sejthető, hogy az egyszerűbb, egyenes alkotójú felületek felé vitték el a Mini formatervét, a felületek közt pedig határozottabb élekkel találkozhatunk. Mintha úgy próbálnák megszabadítani a formát a lágyságától, hogy közben ne váljon téglaszerűen szögletessé. A másik képen a jól ismert, fél angol zászlót, vagy egy nyilat szimbolizáló hátsólámpa-mintázat látszik, ami jól mutatja, hogy megtartották az ilyen, márkára jellemző gegeket – nyilván továbbra is lesz nagy, kerek középső kijelző, finoman átkattanó pöcök-kapcsolók, meg minden, ami a modern Minik pozőrségéből szerethető.

Úgy tudjuk, első körben egy terepjárós fazonú villanyautó-tanulmányautón mutatják meg az új formai megoldásokat, amelyet a jövő hónapban lepleznek le teljesen. Ez a Countryman-nél kisebb modell már a kínai Great Wall Motorsszal közösen gyártott új Mini generáció első tagjának előfutára lesz, amellyel a márka megkezdi a villanyautó-gyártóvá való átlényegülést.