A drága benzin nem várt következménye: üres tankkal az út szélén

2022.06.16. 12:29

Mintegy hatvan százalékkal nőtt azon esetek száma az egyesült államokbeli Michigan államban, amikor a kifogyó benzin miatt maradnak az út szélén az autósok. A probléma persze más államokban is jelen van, változó mértékben – erről számolt be az AAA nevű, autómentő szolgáltatást is kínáló cég (nem keverendő a rossz hírű AAA Autó használtautó-kereskedéssel).

bigstock-Empty-Fuel-Warning-Light-In-Ca-396515546

A vállalat szóvivője szerint a jelenség összefügg az üzemanyagok drágulásával: az emberek inkább halogatják a tankolást, csakhogy aztán pórul járnak. A michigani Warren városának rendőrfőnöke azt is elmondta, hogy sokszor veszélyes helyzetek alakulnak ki emiatt, nemrég például egy motoros próbálta a következő kútig eltolni az üres tank miatt megálló gépét, de halálra gázolták.

Az Egyesült Államokban egyébként jelenleg 5,016 dollárt, azaz 1908 forintot kell fizetni egy gallon benzinért. Mivel egy gallon 3,79 liternek felel meg, így a literár 503 forintra jön ki. Ez különösen rosszul eshet az autósoknak az olcsó benzin hazájában. Noha történelmi csúcsokat közelítenek az árak, a 2008. júniusi 5,41 dollár/gallonhoz képest egyelőre elmarad a rekord.

És hogy kinek mi a drága, ugye. A jelenlegi amerikai benzinár valamivel magasabb ugyanis a hatóságilag 480 forinton rögzített magyarországinál, de az ársapka nélkül holnaptól idehaza 802 forint lenne a 95-ös, 821 pedig a gázolaj. Az ADAC gyűjtése szerint Dániában már az USA-belinek majdnem duplája, 1003 forintnyi euró egy liter 95-ös benzin ára, Svájc pedig gázolajban jár élen 884 forinttal.