Megawattos villanyautótöltő csatlakozót mutattak be

2022.06.17. 15:55

Míg a személyautók számára bőven elegendőnek tűnik a CCS szabvány 500 kW-os töltési határa – a gyakorlatban ezt sem képes kihasználni a mai villanyautók többsége – az elektromos teherautók nagy sebességű töltéséhez ez egyértelműen kevés lenne.

Erre az épp csak formálódó igényre válaszolt a CharIN nevű, autógyártók és beszállítók által alapított szervezet, amely Oslóban mutatta be az MCS, azaz Megawatt Charger System nevű csatlakozót. Ezt legfeljebb 1250 V feszültség és 3000 A áramerősség átvitelére tervezték, ami 3,75 MW, vagyis 3750 kW elméleti maximális töltési teljesítményt jelent.

Ennek a kiaknázásához persze még nem adottak a feltételek: a villanyautók többsége egyelőre legfeljebb 800 V-os elektromos rendszerrel rendelkezik, ami az elvi csúcsteljesítményt ilyen járműveknél 2400 kW-ra korlátozza, de elektromos teherautó-típusból egyelőre nem is született még annyi féle, hogy látható legyen, milyen megoldások kezdenek terjedni ezen a piacon.

Ha tényleg elektromos járművekkel oldják majd meg a közúti szállítást, ahhoz valószínűleg szükség lesz ilyen sebességű töltőkre, hiszen a kamionokban nagyjából 500-1000 kWh-s akkumulátorokat kell majd út közben újratölteni, és ahogy a személyautók esetében, egy töltés itt sem vehet igénybe egy órát, vagy többet.

Itt persze nem csak egy szimpla konnektorról van szó, hanem teljes szabványról, kész szoftverrel, érintésvédelmi és kiberbiztonsági tanúsítvánnyal, sőt, a teljes automatizálás lehetőségével. A működését is demonstrálták, egyelőre ugyan messze nem a csúcsteljesíményével, de 1MW felett, egy elektromos Scania újratöltése révén.

A teherautók esetében egyelőre még nem olyan világos a fejlesztés iránya, mint a személyautóknál: itt erősebb vetélytárs a hidrogén-hajtás, így valószínű, hogy hosszabb távon a töltő-infrastruktúra kiépülése dönt majd a két megoldás között. Elektromos nyergesvontatóból ezzel együtt már viszonylag sokféle készült, ha nagyrészt kísérleti jelleggel is, és az MCS bemutatása révén ezek egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy átvegyék dízelmotoros társaik szerepét.