Megszűnt az általános villanyautó-támogatás Nagy-Britanniában

2022.06.17. 12:23

A villanyautó-támogatást még 2011-ben vezették be: az állam 2500 fonttal, (átszámítva kb. 1,16 milllió forint) járult hozzá minden elektromos jármű megvásárlásához.

ukcharging

Az első évben úgy ezer autóhoz vették igénybe ezt a lehetőséget, de ez a szám az utóbbi években rohamosan nőtt, ami nyilván a költségvetés számára is egyre nagyobb teherré vált. Első körben tavaly decemberben csökkentették a maximális támogatási összeget 1500 fontra, ami nagyjából 700 ezer forintnak felel meg. Emellett csökkentették a támogatott autók maximális ára is, 35 ezerről 32 ezer fontra.

Ám ezzel együtt is több mint százezer alkalommal vették igénybe a támogatást csak az idei év első öt hónapjában. Összesen mintegy félmillió villanyautó megvásárlását támogatta a brit kormány az elmúlt több, mint tíz év során, úgy 1,4 milliárd font értékben.

A brit kormányzat szerint a villanyautók terjedése elindult, és megállíthatatlannak tűnik, így a támogatás elérte a célját. Így a továbbiakban inkább azokra a területekre fordítanak állami forrásokat, amelyek gátjai lehetnek az elektromos közlekedés gyorsabb terjedésének. Így a töltőhálózat kiépítését támogatják, és olyan járműkategóriákban kínálnak támogatást, ahol erre még szükség van. Így 300 millió fontot szánnak elektromos taxik, motorkerékpárok, furgonok, teherautók és kerekesszékkel használható autók vásárlásának támogatására.

Az utóbbi években egyébként nem csak Nagy-Britanniában merült fel a villanyautó-támogatás csökkentésének gondolata: Németországaban, ahol jelenleg 6000 euróval támogatják a villanyautó-vásárlást, tavasszal szintén felmerült, hogy 2025-ig teljesen megszüntessék ezt a vásárlás-ösztönzési formát.