Olcsóbban adta a gázolajat, ki is rúgták miatta

2022.06.17. 12:25

Folyamatosan drágulnak az üzemanyagok világszerte, idehaza is már 800 forint fölött van a piaci ár mind a benzin, mind a gázolaj esetében. Amerikában sincs kolbászból a kerítés, bár ott az országos átlag még alig lépte át az 500 forintot literenként, de az olcsó benzin országának lakóit azért már ez is megviseli. Igen meg is örülhettek, amikor az egyik kaliforniai kúton 90 százalékos kedvezménnyel mérték a prémium gázolajat. Csakhogy ez az üzletvezető állásába került.

Forrás: CBS Los Angeles
Forrás: CBS Los Angeles

Az eset Rancho Cordovában történt, ahol természetesen nem szándékosan árazták be 69 centre a gázolaj gallonját. Mivel egy gallon durván 3,79 liternek felel meg, így átszámolva számunkra érthetőbb viszonyokra, literenként alig 70 forintba került ez a típusú üzemanyag, egy gallonért kellett 263 forintot fizetni. Pedig eredetileg 6,99 dollárt akartak kiírni, ami már 2675 forint: literenként 706, tehát mindjárt nem olyan barátságos, még az USA-átlaghoz képest sem.

A hibát a töltőállomás vezetője vállalta magára. John Szczecina maga adta meg a különböző üzemanyagok friss árát, de a dízel rovatnál egy számjeggyel kevesebbet ütött be, vagy azt lenyelte a rendszer. Órákon át senkinek nem tűnt fel a hiba a cégnél, ami mondjuk elég fura, hiszen a kasszánál feltűnhetett volna, hogy minden végösszeg nagyon alacsony. És egyébként is hamar elég népszerű lett a benzinkút.

Egy sacramentói férfi a Newsweek című lapnak mondta el, hogy ő maga még az Instagramon is posztolt a furcsa akcióról. Felhívta az anyját, majd a testvérét is, hogy elújságolja a hírt, de elhinni csak akkor merte, amikor teletöltötte az autóját, és mindössze 14 dollárt mutatott az óra. Visszament megtankolni egy másik autót, majd az unokatestvérével egy tartályba 150 gallont, mintegy 570 litert csorgattak.

Bár Szczecina teljes mértékben magára vállalta a hibát, feletteseit ez nem hatotta meg, és kirúgták. Most attól fél, hogy a 16 ezer dolláros, azaz több mint hatmillió forintos kárt is be akarják rajta hajtani. Családja a GoFundMe felületén indított gyűjtést, hogy fedezni tudják a követelést, ha tényleg odáig fajul a helyzet. Egyébként ez nem is az első ilyen eset volt az Egyesült Államokban. Májusban Tennessee államban öt órán keresztül 45 centért mérte egy kút az üzemanyag gallonját.