Véglegesítették a Sony és a Honda közös autógyártó cégét

2022.06.17. 06:03

Az új, közös vállalkozás, amelynek a létrehozásáról még tavasszal döntött a két cég, lassan kezd konkrét formát ölteni. A cél az, hogy a Sony Honda Mobility még az idén működni kezdjen – ennek érdekében már felállt egy előkészítő iroda, ahol az új cég alapjait fektetik le.

Az új vállalat 50-50%-ban lesz a Sony és a Honda tulajdona, és a két cég két magas rangú vezetője kerül az élére: elnökként Yasuhide Mizuno kerül a cég élére. Ő korábban a Honda autós részlegét irányította. Az ügyvezetői posztra viszont Izumi Kawanishi kerül, aki jelenleg a Sony alelnökeként tevékenykedik.

Az új cég székhelye Tokióban lesz és a Honda vezetője, Toshihiro Mibe szerint nem szeretnének túl nagy céget építeni, legalábbis a kezdetekkor. Ugyanakkor szeretnének új üzleti modelleket kipróbálni az új vállalaton keresztül.

A Sony Honda Mobility a Sony autógyártási ambícióiból indult ki, de úgy néz ki, felmérték, hogy az autógyártás tapasztalat nélkül egyszerűen túl nagy falat, ezért kerestek hozzáértő partnert. A terv az, hogy az új vegyes vállalat első termékei, illetve szolgáltatásai 2025-ben kerüljenek piacra.

Korábban, a Magna Steyr közreműködésével, két Sony tanulmányautót is bemutattak, de azt egyelőre nem tudni, hogy ezeknek a műszaki megoldásaiból mennyi bukkanhat fel az új cég autóiban.