Biztos jó ötlet az elektromos kempingautó?

2022.06.18. 15:13

A Tonke nevű holland cég hétköznapi furgonok lakóautóvá alakításával foglalkozik, legutóbbi modelljük alapja az elektromos Mercedes EQV. A Mercedes szerint 360 km körül alakul a hatótáv, ezt nettó 90 kWh-s akkumulátorból facsarja ki, maximális töltési teljesítménye pedig 110 kW, amely mellett 45 percet vesz igénybe a 10-80 százalék közötti töltés. A Tonke is ezt a 360 km-t adja meg, de az átalakítással járó plusz súly miatt valós körülmények között ez vélhetően kevesebb.

Két csomagban kínálják a túra-EQV-t, a Touring és az Adventure között a felszereltség és a cél a legnagyobb különbség. A Touring sínrendszeren kicsúsztatható konyhablokkja indukciós főzőlapot, mosogatót és egy 36 literes hűtőt tartalmaz, a fogyasztók a hajtásért felelős akkumulátor helyett egy 100 amperórás egységre vannak kötve.

Az Adventure-be hasonló konyhablokk extraként rendelhető, amely azonban gázos főzőlapot tartalmaz, hátul pedig nem két különálló ülés, hanem egy három férőhelyes normál ülőpad található, ami a Touringénál jóval nagyobb ággyá alakítható. Szintén az Adventure sajátja, hogy két plusz üléssel is rendelhető, így a hardcore kempingezés helyett a nagyobb társaság élményét célozza: hét ember utazhat benne.

A hatótáv miatt fel(le)merülhet, hogy az elektromos furgonok még nem feltétlenül állnak készen a kempingezésre, de Nyugat-Európában, ahol a hazainál jóval fejlettebb a töltőhálózat, rövidebb - vagy lassabb - utazásokra, minimális kompromisszumokkal már bizonyára alkalmasak.