Már gyártják az elektromos BMW Isetta-klónt

2022.06.18. 10:02

Már többször írtunk a Microlinóról, ami a stílusosan fura BMW Isetta szellemiségét és formai megoldásait önti modern formába. A projekt izgalmas fordulatokat vett és több tulajdonost is megélt, azonban most úgy tűnik, sikerült irányba állítani. A helyzet most úgy áll, hogy ráfordultak a célegyenesre, ezúttal tényleg: megkezdték a típus gyártását Torinóban, így reális esély van rá, hogy nemsokára az utakra kerüljön a Microlino.

Már konfigurátor is elérhető a gyártó oldalán, amiből kiderül, hogy négy felszereltség közül lehet majd választani. A legolcsóbb változat az Urban, ami 15 ezer eurótól, tehát átszámítva nagyjából 6 millió forinttól indul – ez egyébként több, mint az eleinte ígért 12 ezer eurós alapár – , viszont az első körben ezt a változatot még nem lehet választani. Aki az első adagból vinne Microlinót, annak a Pioneer Series az egyetlen lehetősége. Ez jóval drágább: 21 ezer eurós, tehát közel 8,5 millió forintos áron startol. Az Urban és a Pioneer Series közé ékelődik még a Dolce és a komikusan hangzó Competizione változat.

A Pioneer Series-ből mindössze 999 darab gyártását tervezik, amiről egy sorszámozott plakett is árulkodni fog. Ez a változat viszont már tényleg annyira közel van, hogy a gyártó idén nyárra ígéri az első darabok kiszállítását. A más felszereltségű változatokat később kaphatják meg a megrendelők, igaz, nem sokkal. A Dolce és a Competizione 2022 vége és 2023 első negyedéve között érkezhet, míg az Urban alapváltozatot 2023 közepére ígérik.

Egyébként a Microlino egy szigorúan városi autónak ígérkezik, mivel minden változata 17 lóerős, amihez 90 Nm nyomaték párosul, a végsebesség pedig szédítő 90 km/h. A akksik lítium-ionosak és háromféle kérhető belőlük: egy 6 kWh-s, egy 10,5 kWh-s és egy 14 kWh-s, amikhez 95, 177 és 230 kilométeres maximális hatótáv párosul.

A nagyon kicsi akkumulátorokhoz képest viszonylag jó hatótáv valószínűleg annak köszönhető, hogy nem csak kicsi, hanem kimondottan könnyű autókról van szó: változattól függően 497 és 535 kiló közötti a súlyuk. A méreteket is a városi használathoz optimalizálták, hiszen a Microlinók hossza mindössze 2,52 méter, míg a szélességük csak 1,47 méter. Ehhez képest meglepő, hogy a csomagtér 230 literes, ami nem is tűnik vészesen kevésnek.

Régen az Isetta jelentette a miniautót. Ma tudod mit jelent a Mini? Ezt: