Újabb kínai autómárka bukkant fel Európában

2022.06.20. 16:21

A PSA és Renault kínai partnereként ismert Dongfeng prémium márkája a Voyah, amelyet 2020-ban alapítottak. A Free típus egy SUV, amely alapvetően elektromos hajtású, bár kínálnak belőle konnektoros hibrid változatot is.

A norvégiai Oslóban megnyitott szalonban egyelőre ez az egy modell tekinthető meg: a 4,9 méter hosszú autó kétféle elektromos hajtásrendszert kap, az egyikben 347 lóerő hajtja a hátsó kerekeket, a másikba pedig két motor kerül 698 lóerő összteljesítménnyel, ezek mind a négy kereket hajtják. Mindkét változatba 88 kWh-s akku kerül, a gyengébb elvben 505, az erősebb 475 km-t tehet meg, igaz, ezek elég optimista, NEDC ciklusra megadott értékek. Ezen felül létezik egy hibrid változat is, amelybe 33 kWh-s akku kerül, és egy 1,5 literes hatótávnövelő motor. Ezzel a rendszerrel is meg lehet tenni 140 km-t csak elektromos hajtással, és a gyártó szerint a teljes hatótáv, igaz, nagyrészt a benzinmotor energiáját használva, akár 860 km is lehet.

Európai árakat még mindig nem mondtak, de mivel az első szállításokat is csak a negyedik negyedévre ígérik, így ez nem is különösebben sürgős. Ezzel a Voyah a harmadik kínai márka, amelynek autószalonja nyílt Oslóban, a Nio és az Xpeng után.

Elvileg a Voyah modellek magyarországi forgalmazása is lehetséges, hiszen a Dongfengnek tavaly óta van hazai importőre, bár az itteni kínálatot egyelőre a kínai autógyártó olcsóbb típusai alkotják.