Elektromos kamion-koncepción dolgozik a Mercedes

2022.06.21. 18:12

Úgy fest, a Mercedes is követi a Tesla példáját, és tisztán elektromos kamiont tervez piacra dobni. A tanulmány-változatot az idén tervezik bemutatni, a szériagyártást pedig 2024-re ígérik.

Egyelőre kevés a konkrét részlet, de annyit elárultak, hogy lítium-vasfoszfát akkumulátor kerül a 40 tonna össztömegig használható járműbe, amely egy töltéssel 500 km-es hatótávot biztosít. Azt mondják, ennyi elegendő lesz, mivel az akkumulátort megawattos nagyságrendű teljesítménnyel tölthetik, az EU-ban pedig amúgy is előírás, hogy a sofőröknek 4,5 óránként 45 percet pihenniük kell. Az akkumulátor feltöltése viszont az óriási teljesítményű töltéssel 20-ról 80%-ra 30 percen belül megoldható.

A megawattos töltést lehetővé tevő szabvány csatlakozót nemrég mutatta be a ChargIN, amelynek természetesen a Mercedes is a tagja – több mint valószínű, hogy itt is ezt az MCS nevű megoldást alkalmazzák majd.

A képek és vázlatok alapján az eActros egyébként tipikusan európai nyergesvontató lesz, magas, de rövid fülkével és közel függőleges orrkialakítással.