Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

2022.06.22. 15:23

Ebben az évben is meghirdette hőségmatrica-programját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih weboldalán ismét lehet igényelni „Ne hagyj az autóban!” feliratú figyelmeztető matricákat, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kocsiban felejtett kisgyermekek vagy akár háziállatok is rövid idő alatt súlyos egészségkárosodást szenvedhetnek, de akár életveszélybe is kerülhetnek.

nehagyj

A kampány célja, hogy ezek a figyelmeztetések minél több helyen megjelenjenek, ezért olyan vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánszemélyek jelentkezését várják, akik készek ezeket a matricákat jól látható felületekre, például üzletek bejáratára kiragasztani. Az igénylést ezen a linken lehet leadni, személyes átvételre és postázásra is van lehetőség.

Figyelmeztetnek, hogy 30 Celsius fokos külső hőmérséklet mellett az autó belseje akár tíz perc alatt elérheti a 70 Celsius fokot, ez pedig olyan hatással van a szervezetre, hogy a tragédia sem elképzelhetetlen. Korábban mi is bemutattuk már a hőmérséklet emelkedésének folyamatát, így például azt, hogy akár résnyire leengedett ablak mellett is brutálisan felforrósodhat a jármű belseje. Cikkünkben az ADAC nyomán azt is megnéztük, milyen eszközökkel védekezhetünk a leghatékonyabban.

Sajnos most különösen aktuális a figyelemfelhívás, a megelőzés jelentőségének hangsúlyozása. Alig két hete ugyanis egy kislány halt meg, miután több órára az óvodai buszban felejtették.

Forrás: MTI