Telefonon üldözik a bűnt, mert drága a benzin

2022.06.22. 16:40

Nemcsak Európában drágák az üzemanyagok, az Egyesült Államokban például a múlt héten már az ötdolláros gallononkénti árat is átlépte a benzin és a gázolaj átlagára, mostanra éppen egy picivel becsúszott ez alá a határ alá. Az ottani autósok sokszor már annyira halogatják a tankolást, hogy üres tankkal maradnak az út szélén, egy benzinkút üzletvezetőjét pedig azért bocsátották el, mert véletlenül túl olcsón adta a gázolajat. Vannak persze olyan munkakörök, amelyekben mindenképpen szükséges az autózás, bármennyibe is kerül az üzemanyag. Nem állhatnak meg például a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrök.

A kép illusztráció, és a Bad Boys 2 c. filmből származik
A kép illusztráció, és a Bad Boys 2 c. filmből származik

Legalábbis ezt gondolnánk elsőre, ám a Michigan állambeli Isabella megye sheriffje azt az utasítást adta embereinek, hogy azokban az esetekben, amelyek nem igényelnek feltétlen rendőri jelenlétet, inkább ne autózzanak. Helyette a telefont ajánlotta alkalmazandó eszközként, de persze nem arról van szó, hogy mondjuk utcai lövöldözőket vagy ámokfutókat próbálnának jobb belátásra terelni mobilon keresztül.

Csupán az az intézkedés lényege, hogy amikor nem muszáj, inkább ne vonuljanak ki, tehát ha nincs szó életveszélyről, vagy éppen nem a nyomozáshoz elengedhetetlen bizonyítékok beszerzése van terítéken, akkor inkább kezeljék a helyzetet telefonon keresztül. Ha viszont van rá mód, szűrjék ki azokat az eseteket, amelyeket puszta kommunikációval meg lehet oldani.

A döntés oka, hogy az állomány a magas benzinárak miatt már hónapokra előre kimerítette a célra fordítható pénzügyi keretet. Amerikai források szerint 3,7 millió dolláros költségvetésből gazdálkodhatnak egész évben, ebből mintegy 40 ezer dollárt, vagyis 15 millió forintot költhetnek tankolásra. Közben az árak Michiganben is rekord közelében alakulnak.

Michael Main sheriff azt azért leszögezte, hogy a járőrök továbbra is jelen vannak a megye minden szegletében. Ahol arra valóban szükség van, személyesen intézkednek, az üzemanyagpénzen való spórolásnak tehát a lakosság semmiképpen nem láthatja kárát.