Tőzsdére megy a napokban a Polestar

2022.06.22. 10:15

Kicsit megkésve ugyan, de a Polestar részvényeit is tőzsdére viszik: a New York-i tőzsdén jegyzik majd a papírt, miután lezárul a a tőzsdei bevezetést szolgáló speciális célú tőzsdei céggel, a Gores Guggengeimmel tervezett egyesülés.

polestar logo

A művelet lezárása nyomán a Polestar részvényekkel PSNY néven kereskedhetnek majd – erre várhatóan péntektől kerül sor. Bár a villanyautó-gyártók iránti feltétel nélküli befektetői bizalom apadni látszik, a Polestar a részvénykibocsátástól így is legalább 850 millió dollár körüli bevételt remélnek.

Az elmúlt években több, sok esetben még valós termék nélküli villanyautó-gyártót vittek tőzsdére, sok esetben több milliárd dollárnyi befektetői pénzhez jutva. A jelenség mögött egyértelműen a Tesla sikerei állnak: ott elképesztő árfolyam-növekedést hozott a villanyautó-gyártó pénzügyi eredményeinek folyamatos javulása.

A Polestar egyelőre messze nem akkora, mint a Tesla: tavaly 29 ezer autót adott el a márka. Ugyanakkor három új típus fejlesztése folyik a cégnél, és 2025-re az eladások megtízszereződésével számolnak, így nem lenne meglepő, ha a várakozásoknál érdemben nagyobb összeget hozna a New York-i részvénykibocsátás.