Aki így előz, azzal te sem akarsz találkozni

2022.06.23. 13:09

Sokszor foglalkoztunk már a Totalcaron olyan előzésekkel, amikor nemcsak puszta figyelmetlenségből, hanem pofátlanul, a kockázatok tudatában, de azokkal mit sem törődve próbálnak egyesek előrejutni. Bár az országúti előzésekből ritkán lesz ténylegesen baleset, de amikor mégis, akkor nagyon súlyos kimenetelű. Most a Budapesti Autósok videójában láthatunk újabb három olyan esetet, ahol csak a szerencsén vagy a másik fél lélekjelenlétén múlt, hogy nem lett tragédia.

Nehéz lenne megmondani, hogy a három közül melyik volt a legveszélyesebb. Az első felvétel a 6-os főúton készült, Katócsa után, Szigetvár irányába haladva. Záróvonal ugyan nincs, de az út enyhén ível, talán a fáktól, bokroktól nem látta a Škoda Roomster vezetője, hogy szemből is jön autó – de ez nem menti fel természetesen. A kamerás kocsi sofőrje lehúzódással és intenzív fékezéssel kerülte el a balesetet.

A második eset az 51-es főúton történt, itt egy Ford Focus előzött kamiont, pedig teljesen beláthatónak tűnik az útszakasz. Szintén padkára húzódással és fékezéssel lehetett elkerülni a csattanást. Végül az M80-as, ahol egy Peugeot előzi a kamiont, és akkor sem tesz le erről a szándékáról, hogy esetleg behúzódjon a teherkocsi mögé, amikor minden kétséget kizáróan láthatja, hogy veszélyezteti a szembejövőt.

Sajnos az efféle esetek egyáltalán nem ritkák, pedig a közlekedés veszélyes üzem, az előzés pedig nagy körültekintést igényel. A nyári hőségben ráadásul tompulhat a koncentráció, és sok olyan autós is útnak indul nyaralni, aki amúgy kevesebbet vezet, és rutintalanabb, a kritikus helyzeteket sem biztos, hogy jól tudja kezelni.

Forrás: Budapesti Autósok