Nem lesz drágább az új rendszám, és segédmotorra továbbra sem kell

2022.06.23. 16:22

Tegnap írtuk meg olvasóink jelzései alapján, hogy akadozik a rendszámtáblák kiadása, ugyanis a jelenleg használatban lévő, három betű, három szám formátumú azonosítók a nagyobb forgalmú okmányirodákból elfogyhattak, míg az újakat csak július elsejétől adják ki. Jövő hét péntekig már nincs hátra sok munkanap, így várhatóan ezek a nehézségek sem tartanak sokáig. A Technológiai és Ipari Minisztérium ma egy Facebook-posztban osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat az új rendszámokkal kapcsolatban.

rendszam

Ahogy azt korábban már mi is megírtuk, az új rendszámok formátuma két betű, két betű, három szám lesz majd, a betűk közt természetesen nem szerepelhetnek kétjegyű mássalhangzók, mint a cs, gy, ly, ny, sz, zs, valamint ékezetes magánhangzók. A számok 001-től 999-ig terjednek. Új elem lesz a magyar címer, mellette kap helyet az európai zászlót jelképező kék mező a sárga csillagokkal, középen a H országjelzéssel. Az ideiglenes rendszámok esetében egyszerűsödés lesz: az E, M, P, SP és Z kezdetű táblák helyett egységesen I-sek lesznek.

199269910 116086424009688 3666136012729807744 n

Az átállásra azért van szükség, mert a most is használatos, 1990-ben bevezetett három betű, három szám formátumú táblák karakterkészlete néhány éven belül kifutott volna. Az új struktúrát úgy alakították ki, hogy az tartósan kiszolgálja majd az igényeket, de a minisztérium azt a kérdést is nyitva hagyja, hogy a jövőben lesz-e majd egyáltalán szükség táblaalapú azonosítókra.

Korábban felmerült a kérdés, hogy miért nem lehetett egyszerűen visszavezetni azokat a kombinációkat a jelenlegi formátumból, amelyeket már kivontak a forgalomból. Erre a válasz, hogy a nyilvántartásban a hatósági jelzés visszavonása utána is megmaradnak azok az azonosítók, márpedig két egyforma rendszám nem lehet a rendszerben. Szintén voltak olyan felvetések, hogy miért nem lesznek területi alapú rendszámok. Egyrészt a nyilvántartás is országos, és nem régiós vagy megyei alapon működik, másrészt pedig ha egy használt autót másik megyébe adnak el, többletteher lett volna az átrendszámozása.

bmw 330e xdrive touring m sport 19

A jelenlegi rendszámokat nem kell lecserélni, felmenő rendszerben történik majd az átállás, így igen hosszú idő lesz az is, mire a mostani formátum kikopik az utakról. Kérelemre persze ki lehet cserélni a régieket újakra. Ennek a költsége egyébként nem változik, júliustól is változatlanul 8500 forintba kerül egy pár rendszámtábla, míg darabja 5500 forint. Egyénileg kiválasztott vagy egyedileg legyártott azonosítók engedélyeztetésére is lesz majd lehetőség, ellenben előre lefoglalni nem lehet semmilyen kombinációt.

A minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy a segédmotoros kerékpárok rendszámozását a jövőben sem tervezik. Ez a kérdéskör már számtalanszor felmerült. Most azzal érvelnek, hogy a nyilvántartásba vétel és a hatósági azonosítóval való ellátás aránytalan anyagi és bürokratikus terheket róna a tulajdonosokra. Nehézkes lenne a már meglévő segédmotoros kerékpárok tulajdonjogának igazolása is a nyilvántartásba vételkor.

Forrás: Technológiai és Ipari Minisztérium/Facebook