Bemutatták az elektromos Párduc tűzoltóautót

2022.06.25. 17:44

A világ legnagyobb tűzoltójármű és -felszerelés seregszemléjén, a frankfurti Interschutzon mutatta be az osztrák Rosenbauer a legújabb fejlesztését, a 6x6-os kerékképletű Panther repülőtéri gyorsbeavatkozó elektromos változatát. A villannyal hajtott Párducot azért hozták létre, mert a nemzetközi polgári repüléssel foglalkozó szervezetek (IATA, ACI és az ICAO) kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2050-ig az összes repülőtéren működő kiszolgáló járművet nullemissziósra cserélik. Ezzel összefüggésben több mint száz (többek között Delhi, London, Amszterdam, Marseille, Róma és az összes norvég valamint finn) repülőtér jelezte, hogy már 2030-ra nullemissziósra cserélik a kiszolgáló járműveiket.

A Rosenbauer az elektromos Panther koncepciójával most ennek a vállalásnak megy elébe. A villanyos tűzoltókocsi műszaki adatait az osztrákok egyelőre nem osztották meg, ugyanis ez csak amolyan demonstrátor jármű, amivel megmutatják, hogy ilyet is tudnának. A Rosenbauer azt mondja, hogy a villany Panther, ahogy a dízel változat is, moduláris felépítésű, így többféle elektromos hajtással is rendelhető lesz. A cég mérnökeinek számításai szerint a villanymotorjai 1400 és 2000 lóerő közötti teljesítménnyel bírhatnak, saját fejlesztésű akkucsomagokat építenek majd be, amelyek elegendőek lesznek arra, hogy minél előbb a káresemény helyszínére érjenek. A villámtöltésnek köszönhetően mindössze 25 perc kell majd ahhoz, hogy a Panther electric újra bevethető legyen.

A Rosenbauer szerint a most bemutatott Panther már majdnem kész a sorozatgyártásra, azonban az elkövetkező két évben még finomítanak rajta, és majd csak ezután kezdik meg a sorozatgyártását. 

Az alábbi videóban egyébként épp néhány nappal ezelőtt mutatták meg, igaz a dízel hajtású Pantherek, hogy mire is képesek. Történt ugyanis, hogy a Red Air légitársaság MD-82-ese épp leszállásra készült a Miami repülőtéren, amikor is a pilóták a futómű meghibásodását jelentették, így a gép hasra szállt, majd a futópálya szélére sodródva kigyulladt. Jól látható a videóból, hogy a Pantherek másfél perc elteltével már megkezdik az oltást, és mindössze fél perc alatt oltják el a lángokban álló gépet. A balesetben senki sem sérült meg.