A Bugatti EB110-hez szóló, csodás szerelmes vers az első Centodieci

2022.06.27. 17:29

A Bugatti Centodiecit még 2019-ben mutatták be, de a gyártása csak 2022 márciusában kapott zöld utat, miután lefutottak vele egy 50 ezer kilométeres tesztet. Nem egy teljesen új típusról van szó, hiszen a Centodieci a Chiron egy alaposan átdolgozott változata, ami a Bugatti nagyon jellegzetes típusát, az EB110-et idézi meg. Még a neve se titkolózik, mivel a remekül hangzó Centodieci olaszul annyit tesz, hogy száztíz.

Most elkészült az első, ügyfeleknek szánt példány, és egészen elképesztően néz ki: a stílszerűen az eredeti EB110 kék színére rímelő árnyalat tökéletesen áll a Centodiecinek. A kézzel készült autóról egy videót is közzétett a Bugatti, amin egy hasonló kék EB110-zel közösen szerepel.

Már a videón is feltűnő, hogy milyen figyelmet szenteltek a tervezők a részleteknek: például érdemes megnézni, hogy milyen csodás megoldásokat rejtenek olyan apró alkatrészek is, mint a lámpákat tartó konzolok. A kidolgozás minőségét az is jól jellemzi, hogy minden Centodieci beltere 16 héten át készül.

A Centodieci műszaki szempontjából nem kínál nagy újdonságot a Chironhoz képest, mivel ugyanazt a motort és hajtást kapja. Ehhez hozzátartozik, hogy dinamikai szempontból amúgy sem igényelt fejlesztést az autó, hiszen az 8 literes, 1600 lóerős motorjával 2,4 másodperces nulla-százat tud, míg a végsebessége bár alacsonyabb a Chrionénál, még így is 380 km/h.

Egyébként már az EB110 is kimondottan ritka típusnak számított, hiszen mindössze 139 darabot készített belőle a Bugatti, de a Centodiecihez képest még az is tömegmodell, ugyanis utóbbiból összesen mindössze 10 készül majd. Egyébként a Bugatti azt ígéri, hogy még idén leszállítja az összes példányt a megrendelőknek.

Az exkluzivitásnak és a Bugatti logónak olyan ára van, amihez maximum közepes afrikai országok költségvetése mérhető: egy Centodieciért még a Bugattitól is meredek árat, 8 millió eurót, vagyis több, mint 3 milliárd forintot kérnek. Ezen a szinten talán nem meglepő, de ha lapul is valaki zsebében ennyi pénz egy autóra, ha ez most jutott eszébe, már rég késő: az összes Centodieci elkelt.