Megmutatták a VW Passat elektromos megfelelőjét

2022.06.28. 09:56

Kezdődik a Volkswagen elektromos nagykocsijának bevezetése: egyelőre egy tanulmányautót mutattak be, amely az ID.Aero nevet kapta, bár valószínű, hogy Európában máshogy hívják majd a végleges változatot.

Adatokat alig közöltek a típusról: annyi biztos, hogy karosszéria légellenállási tényezője 0,23, és a tanulmányba épített 77 kWh-s akkumulátorral WLTP ciklusban mérve 620 km körüli hatótávot ígérnek. A méretekre vonatkozóan csak becslésekre hagyatkozhatunk: az új modell a kifutó Passatnál hosszabbnak tűnik, 5 méter körüli hosszról és 3 méter körüli tengelytávról hallani.

A végső változat – valószínűleg szintén ID.Aero néven – 2023 második felében mehet gyártásba a FAW-VW és a SAIC-VW gyáraiban, de innen csak a kínai vásárlókat látják el. Európa várhatóan csak 2024 első felében kapja meg a típust, miután elkezdődik a gyártás a VW emdeni üzemében is. Úgy hallani, itt a számozott modellek egyike lesz az újdonság, bár azt, hogy melyik számot kapja a típus, egyelőre csak találgatja a szaksajtó. A legtöbben az ID.6 vagy az ID.7 jelzést tartják valószínűnek.

Olyan pletykákat is hallani, hogy többféle változat is készül az ID.Aeróból: a FAW és a SAIC gyár állítólag ugyanúgy két, kissé eltérő autót kínál majd, mint az ID.4-ből.