Újabb utcai Red Bull sportkocsi jöhet

2022.06.28. 16:32

Úgy tűnik, a Red Bull ismét nekifut a sportkocsitervezésnek, méghozzá ezúttal külső partner nélkül. Az RB17 nevű autót a Red Bull Advanced Technologies fejleszti, a legendás Adrian Newey ötletei alapján.

rb17

Egyelőre annyi derült ki, hogy kétüléses, karbon vázszerkezetű autót terveznek, amelybe V8-as motor köré épülő, 1100 lóerő körüli teljesítményű hajtás kerül. Az igazán érdekesnek azonban nem is a hajtás ígérkezik, hanem az autó aerodinamikai megoldásai, amelyeket a Red Bull tervezők F1-ben szerzett tapasztalatai alapján alakítanak ki. Úgy fogalmaztak, hogy minden szériamodell közül ennek az autónak lesz a legfejlettebb leszorítóerőt termelő fenéklemez-kialakítása.

A gyártást ezúttal a Red Bull maga végzi – tanulva abból, hogy a közös Valkyrie kapcsán milyen gyorsan adódtak a konfliktusok az Aston Martinnal – és 50 autó legyártását tervezik, egyenként 5,79 millió eurós áron. Ezért a pénzért azonban nem csak a szuperautót ígéri a Red Bull, de bizonyos mértékű részvételt is a fejlesztési folyamatban, és a virtuális prototípusok tesztelésének lehetőségét a cég csúcstechnikát képviselő szimulátorában.

Az RB17 az összes ígéret ellenére elég messze van még a megvalósítástól: a gyártás beindítását 2025-re ígérik.