SUV-val a piroson át? A németeknél drágább lett

2022.06.30. 10:10

Nagyobb veszélyt jelentenek a piroson áthajtó SUV-k, mint a normál személyautók – így véli legalábbis a Frankfurt am Main Kerületi Bíróság Németországban. Ezek a járművek ugyanis általában nagyobbak és nehezebbek a többinél. Ezzel indokolja a testület azt a döntést, miszerint a jövőben súlyosabb bírságra számíthatnak a piros lámpát figyelmen kívül hagyó sofőrök, ha SUV-t vezetnek, mint ha sima személyautóval szegik meg a szabályt.

A kép illusztráció. És igen, az ott Elvis Presley
A kép illusztráció. És igen, az ott Elvis Presley

A bíróság döntése értelmében a személyautóknál eddig megszokott 200 euró, azaz jelenlegi árfolyamon majdnem 80 ezer forint helyett a hobbiterepjárók vezetőinek 350 eurót, tehát közel 140 ezer forintot kell kicsengetniük egy-egy ilyen manőverért. Csaknem a duplájára emelkedik tehát a bírság összege.

Mindez egy konkrét, aktuális eset kapcsán alakult így. Frankfurt am Main egyik útkereszteződésében ugyanis elcsíptek egy autóst, aki SUV-jával úgy haladt át a lámpánál, hogy az már több mint egy másodperce piros volt. Esetében felemelték a 200 eurós büntetési tételt 350-re, és egy hónapra a járművezetéstől is eltiltották. Igaz, volt azért már a rovásán több más közlekedési szabályszegés is.

Nem példa nélküli egyébként, hogy a nagyobb, méretesebb járműveket nagyobb szigorral büntetik. A teherautókat is veszélyesebbnek tartják a normál személykocsiknál, ezért azokkal is többe kerül egy-egy kihágás.