Buszsáv miatt nőhet a dugó Budapest felé az M3 bevezetőn

2022.07.01. 14:20

A Volánbusz Zrt. közleményben jelentette be, hogy buszsávot alakítottak ki az M3 autópálya bevezető szakaszán. Elsőre furának hangzik a megoldás, de tartozik hozzá indoklás is. Szerintük így az agglomerációból érkező távolsági buszoknak nem kell dugóban vesztegelniük csúcsidőben. Ilyen szempontból ez akár még jó ötletnek is tűnhet, csakhogy ez az autópálya-szakasz még a mínusz egy sáv nélkül is brutálisan túlterhelt csúcsidőben.

Az agglomerációból busszal érkezők örülhetnek, ugyanis elméletileg kiszámíthatóbbá válik majd a közlekedés Budapest irányába - köszönhetően az újonnan kialakított buszsávnak. A buszsávot a Magyar Közút Zrt. alakította ki a Volán számára és azt várják ettől a fejlesztéstől, hogy a lépésben araszoló kocsisorba szoruló távolsági buszok problémakörét ezzel az ötlettel egycsapásra megoldják.

A Volánbusz Zrt. közleménye így hangzik:

Annak érdekében, hogy még gyorsabb és versenyképesebb legyen a közösségi közlekedés Budapest agglomerációjában, a Magyar Közút buszsávot alakított ki az M3-as autópálya legleterheltebb fővárosi bevezető szakaszán. Ennek köszönhetően a Volánbusz járatai könnyebben tarthatják a menetrendet és hamarabb célba érkezhetnek.

A buszsávot a Szilas pihenőnél alakították ki, ahol a több irányból érkező forgalom miatt eddig jelentős késéssel tudtak közlekedni a buszok. A Volánbusz kiemelte, hogy naponta 400 busza közlekedik ezen a vonalon, amelyeken napi több ezer ember utazik. Az új buszsávval elvileg kiszámíthatóbbá válik a menetidő azoknak, akik busszal közlekednek. A célok között szerepel az is, hogy szeretnének több embert átcsábítani a tömegközlekedésbe.

Ez eddig remekül hangzik, de akad egy kis probléma: ezen a szakaszon buszsáv nélkül is hatalmas mennyiségű jármű halad át minden nap, a dugó mindennapos. Így, hogy az autósok számára megszűnik egy sáv, elképzelhető, hogy negatívan hathat a jelenleg sem éppen szellős forgalomra.

Forrás: Volánbusz Zrt.
Forrás: Volánbusz Zrt.

Ugyanakkor az is lényeges, hogy maga a buszsáv szokatlanul rövid és nem is közvetlenül az autópályából von el egy sávot. A Szilas pihenő mellett lévő, kétsávos szervizút egyik sávjából alakították ki a buszsávot, így az autópályából közvetlenül nem hiányzik sáv. Az arra közlekedők információi szerint a buszok eddig is használták ezt a szervizutat, ahogy az autósok is. Most lényegében az ott haladó autósoknak lesz nehezebb helyzete.

A Volánbusz további közlése szerint Budapest északkeleti részén – tehát azon a környéken, ahol az M3 Budapestre ér – a közeljövőben jelentős fejlesztések várhatóak a kötött pályás közlekedés terén . Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy várhatóan a vasúti közlekedésben is adódhatnak fennakadások, ami helyett a távolsági busz lehet majd alternatíva. Ebből – egyelőre csak spekulációs szinten – arra a következtetésre juthatunk, hogy a buszforgalom növekedése várható, ami tovább növelheti az M3 bevezetőre nehezedő forgalmi terhelést. Azt azonban előre nem lehet megmondani, hogy ez a rövid buszsáv összességében jelent-e majd akkora változást a már jelenleg is sűrű forgalomban, hogy jelentősen változzon a dugóban töltött idő.

Képek és információk forrása: Volánbusz Zrt.