Fékmérést sem végzett a korrupt műszaki vizsgabiztos

2022.07.04. 08:30

Bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozták azzal a műszaki vizsgabiztossal szemben, aki hivatali kötelességét előnyért megszegte, elfogadta a vesztegetést és közokiratot is hamisított.

A megalapozott gyanú szerint az egyik megyei kormányhivatalnál vizsgabiztosként dolgozó férfi a lassú járművek időszakos vizsgálatakor nem az előírások szerint járt el. Például nem végzett fékmérést, sőt a vizsgáztatás nem is a kijelölt vizsgaállomáson történt, és tisztában volt azzal is, hogy a járművek műszaki állapota nem felel meg a vonatkozó rendelkezéseknek.

A minősítő adatlapon valótlanul rögzítette, hogy az érintett lassú járművek megfelelnek a műszaki érvényességre vonatkozó jogszabályoknak, majd abban is közreműködött, hogy a műszaki érvényesség meghosszabbítása valóban megtörténjen. Ezért cserébe járművenként ötezer forintot kapott tettestársától, aki meghatalmazottként vett részt az ügyintézés lebonyolításában.

A korrupciós és közbizalom elleni, jelentős tárgyi súlyú – a vizsgával érintett lassú járművek rossz műszaki állapota miatt, a közlekedésbiztonságra is fokozott veszélyt jelentő – bűncselekményeket rendszeres vagyonszerzési céllal a beosztását felhasználva követte el.

Forrás: ugyeszseg.hu