A jövő luxusa, hidrogén-hajtással

2022.07.05. 06:04

Az egyterű nem mindenütt halott, ahogy a kategória európai eltűnése alapján gondolnánk, sőt, úgy néz ki, a kínai GAC ebben látja a jövőt. A New Space Concept nevű tanulmányuk legalábbis a legnagyobb egyterűek közé tartozna, ha megvalósulna.

A kívülről inkább egyszerű, mint érdekes forma Tesla Model X mintára felfelé nyíló hátsó, és hagyományos első ajtón keresztül közelíthető meg – a kettő természetesen tetőoszlop nélküli nyílást fed – belül pedig nappali-jellegű tér van, elfordítható fotelekkel elöl, és kanapé-jellegű ülőalkalmatossággal hátul. Az autó hagyományos módon is vezethető, de elvben 4-es szintű önvezetést is kínál, ami egyelőre inkább tűnik ígéretnek, mint valós képességnek, viszont a koncepció egyértelműen eköré épül. A vezetőállás is egészen minimalista: a kormányon és a két pedálon kívül egyetlen hatalmas kijelző alkotja a műszerfalat. A hajtáslánc sem szokványos: állítólag egy 1,5 literes belső égésű motort táplálnak hidrogénnel, amiből nagyjából 0,84 kilogrammot éget el száz kilométeren.

Mindez egyelőre persze nem sokkal több, mint technológiai demonstráció, de jól jelzi, hogy a kínai cégnél hogyan képzelik el a jövő luxusjárműveit.