Ezzel ünneplik a Renault 5-ös születésnapját

2022.07.05. 11:31

A Diamant nevű jármű Piere Goalons műve, aki érdekesen ötvözte az eredeti 5-ös formáit a sminkasztalokról ismert formákkal és színekkel.

Az eredeti, 1972-ből származó formához nemigen nyúlt hozzá, kivéve az orr-részt, ahol arany foglalatos kristály mandzsettagombokat idéző, kiálló egységekre cserélte az eredetileg süllyesztett fényszórókat. A színválasztás, a hideg metál-rózsaszín, és a világos aranyszín szintén nem gyakori, ám ennél is érdekesebb a márványmintás, perec formájú kormánykerék. Az autó műszaki megoldásait nem részletezték, annyi biztos, hogy a hajtást elektromosra cserélték, a fedélzeti számítógép funkcióját pedig a műszerfalba helyezhető okostelefon látja el. A készítők a villanyautóknál már megszokott furakilincs-divatnak is adóztak: a Diamant kicsi, kerek kilincseket kapott, a zárak feloldása pedig ujjlenyomat-azonosítással lehetséges.

Ez jó eséllyel egyedi autó marad, az R5 feltámadása pedig csak később esedékes: a Renault Zoe utódja, az új 5-ös 2024-től kerülhet piacra, ha minden a tervek szerint halad.