Embertelen jól néz ki Al Capone 94 éves golyóálló Cadillac-je

2022.07.09. 10:06

Al Capone a század elején az egyik legismertebb bűnöző volt, aki fénykorában több ezer emberből álló bűnszervezetet tartott kézben. Ahogy az lenni szokott, végül ő se úszta meg a felelősségre vonást és elég sokat ült börtönben, többek között a hírhedt Alcatraz-ban is. Amikor még pörgette a bizniszt, ráfért a védelem a rá vadászó emberek miatt, ezért az autóit is sokszor átalakították, hogy bírják a gengszterélet viszontagságait.

Most az egyik ilyen, átalakított autója került eladósorba, ami egy 1928-as Cadillac, és felháborítóan jól néz ki. Az autót Al Capone vette újonnan és a vétel után egyből megkapta azokat az átalakításokat, amitől kicsit kevésbé lesz veszélyes benne az élet egy olyan ember számára, akire szinte bármikor és bárhol rálőhettek.

Az autó pontos típusa egyébként Cadillac Town Sedan, aminek a motorterében egy 341 köbhüvelykes, vagyis 5,6 literes V8-as blokk gyártotta a lóerőt. Nem véletlenül esett a választás erra a típusra, hiszen a nagy motor miatt akkori viszonylatban ez az autó a leggyorsabbak közé tartozott. Mivel már a vásárláskor tudta, hogy golyóállóvá alakítják a Cadillac-et – amin nyilván nem kevés extra súllyal jár –, ezért az is sokat számított, hogy a V8-as nem csak erős, de igen nyomatékos is volt.

A páncélozás megoldását nem gondolták túl: az autó stratégiailag fontos részeit extra acéllemezekkel bélelték ki, az üvegeket is a gyárinál sokkal vastagabbakra – közel 3 centisre – cserélték, illetve a hátsó ablakot is befele lehajthatóvá tették, hogy ki tudjanak lőni hátrafelé a dobtáras Thompsonnal. A golyóállóvá alakítás végülis tényleg durva plusz súlyt jelentett: közel másfél tonnával nőtt az alapból se épp könnyűléptű Cadillac súlya.

Most eladó ez a gyönyörű, 94 éves Town Sedan és a híres – vagy épp hírhedt – múlt megkérik az árát. Jelenleg Las Vegasban, a Celebrity Cars árulja és 1 millió dollárt, vagyis körülbelül 400 millió forintot kérnek érte, ami állítólag alkuképes. Ez azért is érdekes, mert 10 éve egyszer már eladta az autót az RM Sotheby's aukciós ház, akkor viszont csak 341 ezer dollárt kaptak érte – ami tökéletesen illik az autó lökettérfogatához, ami 341 köbhüvelyk –, ami nagyjából a jelenlegi ár harmada.

Forrás: Silodrome