Megint a szoftver miatt csúsznak a VW csoport fejlesztései

2022.07.12. 15:52

Úgy hallani, ismét a Cariad, a Volkswagen csoport egyesített szoftverfejlesztő részlege az, amely miatt akár éveket csúszhatnak a cégcsoport kulcsfontosságú autói. Erre már korábban is volt példa, és az Automobilwoche híre szerint újra ilyen kínos helyzet fenyeget.

A legújabb hírek szerint a Tesla Model Y ellenfelének szánt Audi Q6 E-tron, és testvérmodellje, a tisztán elektromos Porsche Macan valószínűleg sokkal később mehet gyártásba, mint tervezték. A két típus kapcsán azt lehet hallani, hogy míg a hardver elkészült, és jól is működik, a szoftver gyakorlatilag hiányzik belőlük. Emiatt állítólag az év végéről 2023 szeptemberére csúszott a gyártás beindítása.

A probléma tulajdonképpen nem új, hiszen a Cariad miatt késett korábban a 8-as Golf és az ID.3 típusok bemutatása, és forgalmazásuk kezdete is, sőt, az ID.3 korai példányai még egy félkész programváltozattal kerültek forgalomba. Állítólag most is hasonló a helyzet: a szoftverfejlesztés lassabban halad, mint az autófejlesztés, és egyelőre nem látszik, hogy a helyzet javulna.

Állítólag a későbbre tervezett, és a szoftverektől még inkább függő típusok gyártása akár éveket is csúszhat a Cariad leterheltsége miatt: arról hallani, hogy a Landjet, vagy Project Artemis néven emlegetett Audi csúcsmodell gyártása a tervezett 2024-ről 2027-re is eltolódhat, és a Bentley villanyautók bemutatása is évekkel a tervekben szereplő időpont után valósulhat meg.

A Cariad probléma megoldása egyelőre nem látszik, hiszen egyre több típus érkezik, amelyhez a korábbinál sokkal komplikáltabb szoftvert kell írni. A távoli frissítés lehetősége, a mobiltelefonnal együttműködő fedélzeti rendszer, illetve a fejlett vezetési segédletek is egyre inkább elvárásnak számítanak a prémium-kategóriában, és egyre több olyan típus van, amelynek a szoftverét karban kell tartani, frissíteni kell. A terveitől lemaradt Cariad pedig, úgy néz ki, egyelőre képtelen ledolgozni a korábban összeszedett lemaradásait.