Mozgó autón kereket cserélni? Nem nagy ügy!

2022.07.21. 15:51

Bár sokaknak jár fejvakarással egy-egy defekt, a kerékcsere azért nem egy bonyolult művelet. Egy jó emelővel, megfelelő kerékkulccsal otthon is magabiztosan végzik sokan, de persze versenykörülmények között egészen más, a Formula-1-ben például másodpercek kérdése a folyamat. Vannak továbbá kerékcsereversenyek is, sok autós találkozó programjai közt szerepel ilyen megmérettetés. Jóval nagyobb kihívás viszont mozgó autón megcsinálni.

Az olasz Manuel Zoldan és Gianluca Foco párosa ebben a műfajban döntötte most meg a korábbi Guinness-rekordot. Egy BMW-t készítettek fel a mutatványra, elhelyeztek rajta olyan konzolokat, amelyek a tartalék és a már lecserélt kerék megtartását szolgálták. Az autót vezető Zoldan egy rámpa segítségével billentette két kerékre a kocsit, és ekkor jött el Foco ideje.

Ő ugyanis kimászott a BMW-ből, és nekiesett a jobb elsőnek. Hogy megkönnyítsék a dolgot, a mankókerék-méret mellett döntöttek, nyilván egy oldalára billentett, mozgásban lévő autón nagy jelentősége van annak, hogy mekkora súllyal kell ügyeskedni. Foco 1 perc 17 másodperc 64 századmásodperc alatt végzett, így a korábbi rekordra bő 13 másodpercet vert rá.

Könnyűnek semmiképpen sem tűnik a mutatvány, hiszen közben a sofőrnek a kormánnyal is kell bűvészkednie. Érdekes belegondolni, hogy vajon kivitelezhető lenne-e mind a négy kereket lecserélni hasonló módon. Ez egyrészt oldalváltással is együtt járna, másfelől meg a hajtott kerekek – a BMW esetében ugye a hátsók – szintén alaposan feladnák a leckét. Mindegy is, azért ennek ebben a formában is komoly sportértéke volt.